Da vi var små, var der ikke noget, der hed kornfri hundefoder. Faktisk stod vi nærmest dagligt og smurte rugbrødsmadder med leverpostej til hunden, så den kunne få noget bedre end bare sine kedelige hundepiller. Men i dag er det et kvalitetsstempel, når der på hundefoderet står, at det er kornfrit. Men hvorfor er det lige det, og skal du så stoppe med at fodre hunden rugbrød med leverpostej? Det kommer vi lidt nærmere ind på her i dag.

Korn er menneskemad

Hunde har igennem de sidste 15.000 år levet sammen med mennesker og spist resterne af vores mad. De har for længst tilpasset sig til en diæt, der ikke kun består af kød, men også af næringsholdige frugter og grøntsager. Derfor tager de fleste hunde også gladelig imod stor set alt, hvad vi tilbyder dem. Det er dog ikke ensbetydende med, at alt hvad vi spiser, er nærende for hunden og det gælder især korn, som vi mennesker spiser utroligt meget, faktisk alt for meget, af.

Korn, som vi hovedsageligt bruger til brød, er nemt og billigt for os at producere. Vi kan sagtens leve af det, selv om det så absolut ikke er særlig sundt for vores kroppe at spise for meget. Hunde derimod, kan ikke leve af korn. Faktisk kan de næsten ikke bruge det til noget som helst, og det meste kommer lige ud igen. Kornholdigt foder resulterer derfor ofte i flere efterladenskaber på græsplænen end normalt. Alligevel har vi brugt det i hundefoder i årtier ene og alene af den grund, at det er billigt og nemt for os at producere. Det samme gælder rugbrødsmadderne. Rugbrødet er det billige fyld, mens leverpostejen er lækker og næringsrig for hunden, om end fyldt med salt, som den heller ikke har godt af.

Fordelen ved kornfri hundefoder

Med tiden er vi dog blevet opmærksomme på problemet, og i dag er der voksende fokus på kornfri hundefoder. Kornfri er dog ikke i sig selv helt nok. Mange skifter nemlig blot kornet ud med et andet, billigt fyldprodukt såsom majs, ris eller kartofler. Igen ikke noget, som hunden tager skade af, men heller ikke noget den har voldsom meget brug for. Kig derfor allerhelst efter foder med højt indhold af kød blandet med grøntsager og eventuelt lidt frugt. Det er en dyrere løsning, men du vil også få en sundere, stærkere hund, der lever længere og kommer mindre på dyrehospitalet.

En helt anden ting er allergi. Et stigende antal hunde er allergiske overfor korn, specielt overfor hvede, som er vores hyppigste fyldprodukt. Reaktionen kan spænde vidt fra generel døsighed, trist og kløende hud og pels, til dårlig mave og ildelugtende afføring. Gør din hund en tjeneste og giv den et godt, kornfrit alternativ, hvor den får den næring, den virkelig har brug for. Masser af kød er godt, men det er forskelligt fra hund til hund, hvor højt et kødindhold maven kan klare. Nogle fungerer godt på 50% mens andre kan klare helt op til 75-85 procent.