Roder din grund eller dit nabolag med gammelt skrammel, der for længst er blevet forladt og overladt til naturkræfterne at nedbryde? Dit heldige asen! Der ligger en guldgrube af anden verden og venter på dig lige uden for døren.

Den nye bevægelse inden for miljøforkæmperi udnytter alle deres materielle efterladenskaber til at lave nye redskaber, møbler med mere, der kan være behjælpelige i dagligdagen. Fænomenet kaldes upcycling og er både billigt, fordi du på denne måde ikke behøver at købe nyt hele tiden, og sjovt.

Hele familien kan være med til dit næste upcyclingsprojekt og det kan være en rigtig god anledningen til at hygge sig sammen med naboerne eller vennerne. I denne tekst kan du få inspiration til hvordan aflagte bildæk, gammelt tømmer og andre ellers ubrugelige genstande kan blive til dit marsvins bedste legeredskaber i din nye løbegård til marsvin.

Det er dog kun fantasien, der sætter grænser, så hvis du ikke har de aflagte fornødenheder, der omtales i denne tekst kan du finde inspiration andetsteds (for eksempel er der masser af hjemmesider dedikeret til upcycling) og ellers kan du selv improvisere. Den menneskelige kreativitet er nemlig et vigtigt aspekt af upcycling bevægelsen.

Fra dæk til…

Bildæk har mange gode egenskaber når de skal upcycles til legetøj. Hvis du ikke har noget marsvin kan du sætte to reb fast i et gammelt dæk og hænge det op i et træ, så dækket svæver ca. en halv meter over jorden.

Således har du en ny, sjov gynge til børnene. Traktordæk kan også blive til gode siddepladser i haven. For marsvinenes vedkommende kan bildæk bruges forhindringer i en forhindringsbane eller som foderstationer, hvis de skæres op.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på at dyrene ikke spiser af gummiet, da dette kan være yderst skadeligt for dem. Man kan undgå at marsvinet spiser dækket vil at dække det med træ eller andet materiale, der ikke er spiseligt for dem eller ved på anden måde at adskille foderet fra gummiet, så det ikke er i direkte kontakt.

En cykelslange, der er separeret ét sted på hjulet, kan lappes i begge ender, pumpes op og bruges som en forhindring, hvis den lægges på tværs i løbegården. Et almindeligt bildæk kan også fungere som vandbakke til dyrene.

Andre redskaber

Gamle planker er også enormt nyttige for at skabe forhindringer og konstruktioner i løbegården. Du kan for eksempel selv lave et “hus” af træ inde i løbegården, hvor dit marsvin kan søge ly i regn-, sne- eller blæsevejr.

Hvis marsvinets hus er hævet fra jorden for at undgå at fugten siver op, kan du også bruge en planke som trin til en trappe eller som rampe op til husets indgang. Træplanker kan også anvendes som ramme til løbegårdens hegn (og tag) og sammen med gammelt hønsenet og et par søm eller skruer har du et komplet hegn til din løbegård.

Men husk altid på at din egen fantasi og kreativitet er en vital del af at skulle lave gamle ting om til redskaber med nye formål.