Hvis du er i gang med at give stuen en større makeover, indgår gardiner givetvis også i dine overvejelser.

Gardiner – og særligt stilrene lange gardiner til din stue – kan være med til at definere rummets karakter. Det er samtidig en af de ting, der er med til at give rummet en ekstra varme – præcis som andre tekstiler à la tæpper og puder. Det kan kort og godt være en måde at skabe en kontrast til eksempelvis den mere minimalistiske indretning.

Men spørgsmålet er så, hvordan du vælger de helt rigtige lange gardiner til din stue. Her giver vi dig en kort introduktion til, hvad du bør kigge efter, og hvor du skal kigge for at finde gardiner i lange baner.

Lange gardiner til stuen – hvilken funktion skal de udfylde?

Du må ikke underkende den praktiske betydning af lange gardiner – de kan hjælpe effektivt med at afskærme mod solens stråler. Omvendt kan de også have en mørklæggende effekt, måske primært i soveværelsesmiljøet. Netop mørklægningsgardiner kan have en vigtig betydning i sommermånederne, men også hvis du f.eks. har natarbejde og derfor er afhængig af at få et par timer på øjet op på formiddagen. I den større stue kan gardiner være en smart løsning til at absorbere lyde, så du undgår rumklang.

Når du skal i gang med at vælge gardiner til stuen – eller andre rum i hjemmet, bør du først og fremmest gå ud fra, hvilken funktion de skal udfylde. Herefter kan du også bedre vurdere, om du skal gå efter de helt mørke, semitransparente eller transparente gardiner.

Sådan skaber du stemning med dine gardinvalg

Lange gardiner fra en god forhandler et ideelt valg, hvis du vil bruge dine gardiner til at skabe stemning i hjemmet. Alle tekstiler kan være stemningsskabende, dels via farvevalget, dels via materialer og dels via skræddersyede løsninger. Så du kan sagtens bringe stor personlighed ind i valget af gardiner, der er lange.

Når du skal vælge farve på dine gardiner til stuen, kan du gå ud fra flere ting. Måske ønsker du, at gardinfarven skal spille sammen med udvalgt interiør. Hvide gardiner er et klassisk valg, men netop via farve kan du underbygge rummets særlige karakter.

Det kan naturligvis også være, at du ønsker gardiner i en lysere farve, der bidrager med et let udtryk. Her får du en stor grad af lysindfald og kan straks løfte udtrykket, hvis du allerede har valgt flere tunge møbler.

Du kan også lade din personlighed skinne igennem ved at vælge lange gardiner med en særlig struktur eller glans. En velourlignende glans på tykkere gardiner kan for eksempel være med til at give rummet en ekstra portion luksus. Det kan bl.a. være et fremragende valg til spisestuen eller den større stue.

Hvis du har svært ved at visualisere, hvordan gardinerne kommer til at tage sig ud i rummet, kan du begynde med at bestille forskellige stofprøver eller gå skridtet videre ved at booke et designmøde med en konsulent.